• četrtek, 29 februarja, 2024

UVOD

Relativno neznana znamka mobilnih telefonov na našem tržišču, ki ob dobri reputaciji obstaja že dlje časa, predstavlja svoj novi model M7. AGM je celotno proizvodnjo prilagodil zahtevnejšim uporabnikom z “rugged” (robustnimi) pametnimi izdelki. Na najnovejši telefon so kot pravijo implementirali tudi največji zvočnik, ki smo ga lahko videli na našem trgu v tem segmentu naprav.

Ta telefon, poleg zvočnika, ima še precej dobrih karakteristik. Začnimo od začetka, pri škatli. V njej so poleg mobilnika še polnilec z USB Type-C kablom, 3.5-milimetarski – Type-C konektor za standardne slušalke in uporabniška navodila. Priložene so še dodatne JBL Bluetooth slušalke kar je bilo presenečenje. Nismo prepričani ali slušalke pridejo tudi v maloprodaji ampak mi smo jih prejeli ob recenzijskem modelu.

DIZAJN – AGM M7

Glede na to da gre za robustni mobilnik zaščiten od mnogih neprimernih okoliščin, nismo pričakovali da bi opazili konkretnejšo težo kot na standardnih pametnih mobilnikih. M7 tehta vsega okrog 180g, kar je rezultat uporabljene plastike na ohišju. Tudi robovi so iz plastike. Robovi imajo sicer nekaj več gume, da bi ob padcih ublažilo udarec. Pomembno je poudariti, da je mobilnik opravil potrebna testiranja in pridobil IP69K certifikat, ki garantira da voda in prah ne pridejo v notranjost aparata. To pomeni, da mu ne bi smelo biti nič hudega če pade z mize ali pa v lužo…

Testirali smo odpornost mobilnika pri padcu z višine 2m, od česar je prejel nekaj prask po plastičnih delih ohišja. Prav tako je bil izpostavljen nižjim temperaturam v hladilniku, kar je prenesel brez težav. Pranje pod vodo, prav tako. Vendar, ko smo ga povozili z avtomobilom, je zvočnik potonil v ohišje za par milimetrov, ampak funkcije delujejo normalno. Morda več ni vodoodporen.

Z leve strani ob boku se nahaja tipka, ki ji lahko zamenjamo funkcionalnost odpiranja aplikacij. S to tipko se lahko odpre fotoaparat, svetilka ali glasba… lahko pa se uporablja tudi kot Walkie-talkie preko integrirane Zello aplikacije. Tu je še en dodatek, ki se ločeno lahko naroči preko AGM web strani, to pa je “dock” za polnjenje ki omogoča da vam ni potrebno povezovat telefona preko kabla. Kako zanimivo!

ZASLON – AGM M7

Nekaj s čimer se ta mobilnik ne more pohvaliti je njegov ekran. To pravzaprav tudi ni telefon s katerim bi se cele dneve družili, temveč bolj partner za delo v bolj zahtevnem okolju. Resolucija na tem 2,4-palčnem QVGA panelu ponuja 320 x 240 točk, kar je dokaj v redu za to velikost zaslona vse dokler na njemu ne gledamo kakšne video posnetke ali deskamo po svetovnem spletu. Barve zgledajo bolj sprane in intenziteta vidljivosti na zaslonu se izgublja ob menjavi kota gledanja v zaslon.

Osvetlitev zaslona pravtako ni najbolj primerna. V kolikor se znajdete pod direktnim soncem, boste morali narediti senco z roko da bi videli karkoli, dočim je v normalnih pogojih osvetlitev na svojem mestu.

Zaslon pa le ima eno zanimivo funkcionalnost, to pa je osvetlitev na dotik. Prava kombinacija dvatisočletja in symbian telefona z noto modernega mobilnika, kar bo potrdilo še nekaj karakteristik v nadaljevanju.

STROJNA OPREMA – AGM M7

Prva stvar ki jo opazimo na tem mobilniku je njegova prodajna točka, to pa je ogromen zvočnik, ki proizvaja močan zvok. Brez težav lahko rečemo da se ta mobilnik lahko kosa s kakšnimi bluetooth zvončiki in iskreno smo pozitivno presenečeni ko slišimo takšno glasnost na takšnem mobilniku. Ne gre za marketinški trik, AGM M7 ima pravzaprav najmočnejši zvočnik med mobilniki.

AGM M7 je strojno dokaj nezahteven mobilnik, katerega poganja MediaTek 6739 platforma. Ta čipset je star več kot 4 leta in je kreiran za uvodne Android mobilnike. Sestavlja ga quad core procesor s hitrostjo do 1.5GHz. V tem primeru je podprt z 1GB RAMa, kot tudi z 8GB notranjega spomina za skladiščenje podatkov. Če bi bile takšne specifikacije prisotne na drugih aparatih bi rekli da to res ni primerno za trenuten čas, ampak na tem telefonu ne gre za tako slabo reč.

Imamo tudi LED lučko ki se od drugih mobilnikov konkretno razlikuje in ponuja snop svetlobe.

OPERACIJSKI SISTEM

M7 uporablja poenostavljen in prilagojen Android 8.1 operacijski sistem. Večina funkcij se lahko opravlja z uporabo ene same tipke, brez uporabe zaslona. Potrebno je nekaj časa preden se navadite na uporabo tega mobilnika, še posebej če ste bili prej uporabnik standardnega mobilnika z zaslonom na dotik. Kombinacija vnosa preko fizičnih tipk pomešana z zaslonom občutljivim na dotik, predstavlja na začetku malo zmede, pravtako pa tudi zanimiva opcija. Ima tudi Android hitri meni do katerega lahko pridete če podrsate s prstom z vrha proti dnu zaslona. Zapiranje aplikacij iz RAM-a pa lahko brišete s pritiskom na zvezdico.

Z uporabo boste hitro ugotovili eno pomembno pomankljivost. V meniju ne boste našli Play trgovine, ker AGM ni namenil uporabo prenosa aplikacij. Nekatere najbolj uporabljene aplikacije ima že prednameščene kot so Facebook, TikTok, Skype, WhatsApp in Zello katerega smo že omenili. Ker je to Android platforma lahko tudi sami zaključite, da je možno preko .apk paketov namestiti tudi druge aplikacije za Android. Namestite lahko skoraj karkoli kar Android 8.1 podpira, ne pozabite pa na 8GB notranje shrambe in 1,5GHz procesor.

KAMERA – AGM M7

Segment kamera je morda tudi največja pomankljivost pametnega telefona v tem primeru. Kot primarno kamero na zadnji strani uporablja kamero z 2-miliona točk, kar je za ta cenovni razred do nekje tudi sprejemljivo. Kamera spredaj pa beleži fotografije VGA kvalitete kakršne so imeli v začetku tisočletja. Da, govorimo o 0,3 milijone točkah, čigar fotografije ne bi popolnile niti osmino Full HD zaslona na današnjih mobilnikih.

Fotografije katere AGM M7 zajame na dnevni svetlobi so nizke kvalitete, s slabimi podrobnostmi in spranimi barvami. Tiste v temi so, dobesedno, tema. To pišemo na ta način ker mobilnik ni opremljen z bliskavico, tako da brez dobre svetlobe, fotografije nimajo smisla.

V vmesniku kamere, poleg standardnih funkcij za slikanje, približevanje in izbor kamere, obstaja samo ena opcija. To je prostor kamor želite shraniti fotografijo, telefon ali spominska kartica.

POVEZOVANJE – AGM M7

Vračamo se na pozitivne strani modela M7, na možnosti povezovanja.

To je dual nano-sim mobilnik, ki poleg dveh rež za SIM kartici, ponuja tudi ločeno režo za SD kartico za razširitev spomina. Ima tudi LTE (4G) možnost povezovanja in vročo dostopno točko za delitev internetne povezave z drugimi napravami.

Na spodnji strani mobilnika najdete Type-C vtič, kar nam daje vtis novejšega aparata. V kolikor pozabite polnilec na drugi lokaciji, ne boste imeli težav najti polnilec saj je Type-C že kar standard za večino naprav v današnjem času.

BATERIJA – AGM M7

Na avtonomijo tega mobilnika ne vpliva veliko dejavnikov. Je mali potrošnik s katerim ne boste iskali polnilca večkrat na dan. Še več, M7 z normalno dnevno uporabo lahko zdrži polna 2 dni. Odvisno seveda od vaše uporabe mobilnega telefon. Uporablja 2500mAh baterijo.

Baterija se iz ničle napolni v dveh urah in petih minutah.

ZAKLJUČEK

Če vprašate nas, je AGM definitivno naredil odličen in poceni mobilnik, ki targetira na točno ciljane uporabnike. Praktično neuničljiv in vodoodporen telefon z zelo glasnim zvočnikom s katerim ne boste zgrešili klicev. Takšen telefon potrebuje vsak, ki dela v bolj zahtevnih pogojih (hrup, prah, vlaga). Vsekakor bi bilo odlično imeti bolj kvalitetne kamere z nekaj več notranjega spomina. Vendar za slabih 100€ vam za ta denar verjetno nihče ne bo ponudil boljšega robustnega aparata.

M7 je pri nas pustil splošno pozitiven vtis. Iskreno, od znamke ki je ves svoj čas obstoja posvetilo proizvodnji mobilnikov za uporabo v posebnih pogojih, manj nismo niti pričakovali.

AGM M7 specifikacije

Ta mobilnik lahko naročite na uradni spletni strani proizvajalca AGM.

Ne pozabite se naročit na naš YouTube kanal i pritisnite zvonček za obvestila, da bi prvi lahko videli novice iz sveta mobilne telefonije. Hvala ker nas spremljate!